Δίχως αμφιβολία το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στην συνείδηση του μέσου πολίτη της υδρόγειου ως το συνώνυμο της απόλυτης ναυτικής τραγωδίας. Βοήθησαν σε αυτό φυσικά αρκετές ταινίες που εμπνεύστηκαν από την θλιβερή ιστορία θανάτου 1500 περίπου ανθρώπων, αλλά και από την φοβερή γκαντεμιά ένας καράβαρος να καταλήξει στον πάτο του Ωκεανού στο παρθενικό του ταξίδι.
Φυσικά το ναυάγιο του Τιτανικού απέχει πάρα πολύ από το να μπορεί να καταταχθεί ως το πιο πολύνεκρο ναυάγιο της ιστορίας. Για παράδειγμα στην χώρα μας κατά την βύθιση του "Oria" στην βραχονησίδα Πάτροκλος το 1944 βρήκαν θάνατο περίπου 4000 άνθρωποι (κυρίως Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου). Βεβαίως εκεί δεν υπήρχε κινηματογραφικό λαβ-στόρι, παρά μόνο ο πόνος συγγενών αδικοχαμένων νέων ανδρών.
Ποίο ήταν όμως το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο της ιστορίας;
Ο θλιβερός τίτλος της πρωτιάς ανήκει στο γερμανικό νοσοκομειακό πλοίο "Wilhem Gustloff" το οποίο τορπιλίστηκε από το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 το απόγευμα της αποφράδας 30ης Ιανουαρίου 1945.
Το πλοίο είχε αποφασιστεί να πλεύσει από την Γκντίνια της Πολωνίας προς το Κίελο σε μία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης προσφύγων. Είναι οι τελευταίες μέρες του πολέμου και όλα καταρρέουν για την ναζιστική Γερμανία, καθώς η προέλαση των Σοβιετικών είναι ασταμάτητη. Για την επιχείρηση το πλοίο έφτασε να μεταφέρει σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες παραπάνω από 10.000 επιβάτες , αριθμό υπερβολικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν σχεδιασμένο για 1685 άτομα προσωπικό και επιβαίνοντες.
Τον τορπιλισμό ακολουθεί πανικός. Πανικόβλητοι οι επιβάτες κατευθύνονται προς τις σωσίβιες λέμβους και πολλοί ποδοπατούνται. Τα παγωμένα νερά της Βαλτικής αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.
Απολογισμός περισσότεροι από 9000 νεκροί(9400 σύμφωνα με κάποιες πηγές). Αυτά τα αποτρόπαια νούμερα καθιστούν το ναυάγιο του Wilhem Gustloff το πλέον πολύνεκρο της ναυτικής ιστορίας.
Τροφή για προβληματισμό:
- Το υποβρύχιο S-13, υπό την διακυβέρνηση του Αλεξάντερ Μαρινέσκο, αν και καταδιώχθηκε από γερμανικά σκάφη, κατάφερε να διαφύγει και λίγες μέρες μετά βύθισε και δεύτερο γερμανικό μεταγωγικό , το "General von Steuben", αυτή την φορά με 3000 θύματα.
- Καμία από αυτές τις ενέργειες, με θύματα κυρίως άμαχους, δεν θεωρήθηκε έγκλημα πολέμου.
- Ο Αλεξάντερ Μαρινέσκο προτάθηκε για "Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης"
- Δεν βραβεύθηκε με το παράσημο , όχι γιατί σκότωσε κόσμο και κοσμάκη, αλλά γιατί του άρεσε το αλκοόλ και να συχνάζει σε οίκους ανοχής. Ήταν μάλιστα τόσο σοβαρά αυτά τα ατοπήματα που παραλίγο να τον στείλουν σε Γκούλαγκ.
- Τελικά κέρδισε το παράσημο μετά θάνατον, το 1990(Είχε πεθάνει από το αλκοόλ το 1963)
Τί λες; Χωρίς Jack και Rose ο θάνατος από κρύο στην θάλασσα μοιάζει βαρετός...
Comments